Youtube
Обединено училище "Васил Левски"
с.Тенево, община "Тунджа", област Ямбол

          14 февруари-Денят на св. Валентин,

          или ИЗКУСТВОТО ДА ДАРЯВАШ ОБИЧ

 

          Зимното утро се разсипа в радостните отблясъци на усмивки, погледи, шум и смях. 14 февруари е!

          Училищното фоайе посрещна учениците с ликовете на виртуози в любовната поезия: П. Яворов, Е. Багряна, Х. Фотев, Ярослав Връхлицки, Робърт Бърнс. Изящната им лирика, до която всеки можеше да се докосне, пленяваше и разтърсваше с прoникновения за любовта като екстазно преживяване, удържащо в хармонично единство Аполоново-Дионисиевата човешка същност; любовта като мистично откровение, открехващо душата към молитвен унес и съзерцание или страстно и пламенно чувствено изживяване.

          Най-невероятните петокласници, каквито не сте виждали, обогатиха емоционалната палитра на Деня и го превърнаха в празник на красотата, младостта и обичта в разнообразните ѝ измерения. Те бяха събрали стихотворения за обич към мама, към родината, към родната реч, към снежнобели зайчета и пухкави пиленца. С помощта на класната си ръководителка - г-жа Дора Радева, те бяха направили табло с картички и рисунки, греещи в пиршество от кипнала зеленина и най-съвършени багри.

          Малко не достигна, за да направят най-дългото изречение за любовта... Но затова пък имаха топлата подкрепа на своите учители приятели, които също се включиха - с поетични откровения от Вечната книга (Доника Иванова); с прекрасен лирически шедьовър, написан на английски език от г-жа Дора Радева. А колегата по химия (Стоянка Динева) нарисува с научна добросъвестност удивителната схема на хормоните в човешкото тяло, завършвайки с брилянтната поанта: „Любовта е химия!”

          След като щурмуваха голямата красива кутия, в която от седмица се събираха ръчно изработени от тях картички, най-невероятните петокласници с огромна радост бързаха да ги дарят на своите учители. Затрогнат и напълно обезоръжен от искреността и първичната чистота и спонтанност на детските послания, рационализмът мълчеше...

          Този ден не беше само празник. Това беше урок, поднесен празнично - урок за изкуството да се раздаваш и за изкуството да даряваш обич.

          Дали така мислеха и лелките, които до късно следобед събираха и премитаха извиращите отвсякъде пурпурни картонени сърца...

 

                                                                                                                                                                                        Гинка Димитрова