Youtube
Обединено училище "Васил Левски"
с.Тенево, община "Тунджа", област Ямбол

           На 24 октомври 2018 г. Обединено училище „Васил Левски”, село Тенево, започна празничните изяви по повод Националната седмица на четенето, инициатива на Министерството на образованието и науката, с Маратон по четене, организиран в партньорство с Дружеството на писателите в Ямбол, Регионалната библиотека „Георги С. Раковски” и Райфайзенбанк, клон Ямбол. Осемте ямболски творци Тенко Тенев, Димитър Бечев, Генка Богданова, Росица Тодорова, Таня Хаджидимитрова, Ваня Велева и Георги Бирников бяха посрещнати с погача по стар български обичай от деца, облечени в национални носии.Те четоха с ученици от първи до осми клас любими произведения, споделяха възгледи за същността и смисъла на изкуството, коментираха изложбата от старопечатни текстовe. Децата от 4. клас обсъждаха с поетесата Генка Богданова кои са четирите книги, които едно дете, завършващо началния етап от основната степен, ще бъде щастливо да прочете. Седмокласниците разсъждаваха с литературния критик Д. Бечев кои 7 книги би било полезно и интересно да прочете всеки, завършващ основното си образование. А очарователната поетеса Ваня Велева рецитираше стихове от осем стихосбирки, които осмокласниците от първия прогимназиален етап на Обединено училище "В. Левски" биха могли да потърсят.

          Творците от Ямбол плениха умовете и сърцата на учениците.

          На вълнуващата среща с педагогическия колектив г-н Т. Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол, изрази възхищението си от любознателността на прекрасните деца на ОбУ "В. Левски". Авторите подариха свои книги с автограф, с които беше положено началото на училищен библиотечен фонд.     

         В края на срещата директорът на ОБУ „Васил Левски”, г-жа Дора Георгиева, сърдечно благодари на ямболските творци и изрази желанието на ученици и учители тези срещи да се превърнат в традиция.

          

          Публикация във в. „Словото”, бр.33, 1.ноември 2018 г., изд. на Съюза на българските писатели

          

          

ПОСЛЕСЛОВ

           Втората празнична проява от Седмицата на четенето (на 25.10.2019)  беше посещение на  премиерното представление „Новите дрехи на царя”, постановка на Държавния куклен театър „Георги Митев”, Ямбол. Учениците бяха щастливи да се срещнат и да разговарят с младия  актьорски ансамбъл, реализирал спектакъла.

           Посещението на Музея на бойната слава в Ямбол започна с рецитиране на стихове пред билборда с лика на Апостола и заветните думи: «Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си» и след обиколката на най-интересните музейни експонати, които учениците разгледаха с голям интерес, завърши с патриотично въодушевление.

           Публикация за  празничните събития по повод Седмицата на четенето в ОбУ «В. Левски» бе представена във в. „Словото днес”, изд. на Съюза на българските писатели. Събитията бяха отразени и във видеофилм.

 

                                                                                                                                                Гинка Димитрова