Youtube
Обединено училище "Васил Левски"
с.Тенево, община "Тунджа", област Ямбол

1. ноември - Ден на народните будители

  

          До кога заблуждение? До кога невежество? До кога сън глубокий? Стига толкова спавание... Собудете се поне оттука натам (Неофит Рилски)

 

          По повод 1. ноември, Ден на народните будители, учениците от Обединено училище „Васил Левски” посветиха своя Час на класа на Градителите на Държавата на Духа: на книжовниците и просветителите, на радетелите на българщината, на революционерите, положили темелите на националното, културното и политическото ни Възраждане.

          По инициатива на училищното ръководство на ОбУ „Васил Левски”, с. Тенево голяма част от учениците посетиха Велико Търново, приобщавайки се към величието на старопрестолния град. Българските светини, които пазят нашата историческа памет и ни възвисяват при досега с тях, са познати на всеки буден българин - хълмът „Царевец”, църквата „Св. 40 мъченици”, Учредителното събрание, паркът под открито небе „Мини България”, музеят на восъчните фигури, Самоводската чаршия и мн. др. Тези прекрасни места, свидетелство за българската слава и чест, имат особено символично въздействие върху всички нас и ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

          Особено бе впечатляваща „срещата” на учениците от Обединено училище „Васил Левски” със скулптурите на знакови личности от Второто българско царство в т.нар. „Музей на восъчните фигури”. Могъщите, изправени в естествен ръст скулптурни възстановки на цар Калоян и цар Иван Асен II, внушаваха историческо величие, вдъхваха заслужено чувство на гордост и патриотизъм. Учениците разглеждаха дълго и с нескрито възхищение тези 28 исторически скулптури, които визуализираха по един неповторим и атрактивен начин живота на средновековното българско общество. Отминалото време „оживя” пред очите им и техните сърца се изпълниха със самочувствието на достойни български потомци.  А модерната интерактивна музейна среда предизвика нови чувства у тях, свързани с богатата история на Търновград като символ на българската воинска и духовна мощ.

          Учениците разгледаха с удивление и миниатюрите, събрани в другата гордост на старопрестолната столица на България, музея под открито небе „Мини България”. Това е първият парк с умалени макети на исторически и природни забележителности, разположен в подножието на крепостта „Царевец”. Благодарение на отличната експозиция на този парк нашите ученици успяха да „обиколят” символично за няколко часа светините на България, да станат част от нашата хилядолетна история.

          Това пътуване по следите на Голямото време остави у възпитаниците на ОбУ „Васил Левски” силни и незабравими чувства на възхищение и преклонение,  обогати техните познания за богатото ни историческо минало, събуди заслужена гордост в младите души. Посещението по местата, свързани с националната ни памет, задълго ще накара възпитаниците на ОбУ „Васил Левски” да свързват 1 ноември, Ден на народните будители, с усещането за Празник на духа, Празник на светлината, Празник на пробуждането и на съзиданието.

 

                                                                                                                                             Гинка Димитрова