Youtube
Обединено училище "Васил Левски"
с.Тенево, община "Тунджа", област Ямбол

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

     ЗА РОБОТЧЕТО ФИНЧ ИЛИ ЗА НАСЛЕДСТВОТО НА ГУТЕНБЕРГ

 

     По време на Седмицата на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, и във връзка с Училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността за учебната 2019 / 2020 ученици от 5. и 7. клас на Обединено училище „Васил Левски“, с. Тенево, посетиха Регионална библиотека „Георги Раковски“, Ямбол, за да осъществят отдавна обещаната и дългоочаквана среща с роботчето Финч.

     По необичаен начин, завладяващо и с чувство за хумор , младата и талантлива библиотекарка Нина Янкова разгоря интереса им и ги запозна с най-важната стъпка в програмирането – двоичния код. Силно мотивирани, децата се учеха да управляват малките роботчета и се забавляваха едновременно. От тази първа беседа за програмирането, насърчила ги за учене чрез правене и положително преживяване, децата разбраха колко е важно да развиваш ума си, да четеш и да знаеш много, за да научиш роботчетата да изпълняват  правилно написаните от теб програми.

     След това Нели Ханджиева, библиотекарка от Детския отдел, усмихната и слънчева, направи с децата кратка „екскурзия” в библиотеката.

     Светът на книгите и първата среща с програмирането, с малките и симпатични роботчета, които могат да се движат, светят, да рисуват и танцуват, да се включват в "рали", провокираха у учениците не само любопитството към големия и тайнствен свят на компютърните програми, но и насърчиха стремежа им към нови знания, засилиха мотивацията им към четенето във всички негови форми – екранно или традиционно.

     Активността на децата, резултат от събудената мисъл, свободата на въображението, порива на чувствата, всичко това вече беше успех! Или както по детски чистосърдечно попита Васил от 5. клас: „Госпожо, а как мога да стана библиотекар?”

 

                                                                                                                                               Гинка Димитрова

 

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - Изображение 1СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - Изображение 2СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - Изображение 3СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - Изображение 4СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - Изображение 5